Tehnologii

457

Cercetătorii au dezvoltat „mâncarea perfectă” pentru astronauții bărbați

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producerea hranei potrivite pentru astronautii din spațiu este dificilă, având în vedere nevoile nutriționale speciale ale astronauților și dificultatea de a cultiva ceva la frontiera finală, notează FoodNavigator.

Pentru ”călătorii pe termen lung”

Din fericire, cercetătorii au dezvoltat „mâncarea perfectă” pentru astronauții bărbați: o salată vegetariană care cuprinde ingrediente care pot fi cultivate eficient în spațiu și care satisfac nevoile lor nutriționale.

Călătorii pe termen lung în spațiu au nevoi nutriționale diferite față de locuitorii Pământului. Ei ard mai multe calorii și au nevoie de micronutrienți suplimentari, cum ar fi calciul, datorită expunerii prelungite la microgravitație.

Producția de alimente are, de asemenea, cerințe diferite în contextul călătoriilor în spațiu. Pentru viitoarele misiuni pe termen lung, trebuie să fie circulară.

Acum, cercetătorii au dezvoltat o masă care se potrivește atât cerințelor nutriționale ale unui astronaut, cât și cerințelor de producție ale viitoarelor misiuni spațiale în sine, cum ar fi potențialele misiuni pe Marte.

La nutriție și nu numai

Nutriția este importantă în spațiu. Este nevoie în special de calciu, după cum a spus Volker Hassel, unul dintre cercetători, pentru FoodNavigator. „Sistemul sanguin se extinde și inima ar putea fi nevoită să pompeze mai mult. Pe termen mediu are loc pierderea osoasă; până la 20% greutate în câteva luni. Calciul formează oase, ca apatita de calciu. Aportul de calciu poate ajuta la reducerea pierderii osoase în spațiu.”

Pentru a dezvolta o masă optimă pentru astronauții de sex masculin, cercetătorii au folosit un model numit programare liniară pentru a determina computațional cât de bine ar putea satisface diferitele combinații de alimente cerințele nutriționale ale astronauților, folosind în același timp cât mai puțină apă posibil.

Ei s-au uitat, de asemenea, la sustenabilitatea diferitelor ingrediente și au încercat să aleagă pe acelea care necesită puțin timp, suprafață și îngrășământ pentru a crește. Au fost testate zece scenarii – șase omnivore (combinând carne și culturi) și patru vegetariene (numai culturi). Culturile au fost evaluate în funcție de gradul de circularitate, folosind parametri precum generarea de deșeuri și gradul de reciclare.

Cercetătorii au venit cu o masă care a echilibrat nevoile agricole și nevoile nutriționale: o salată formată din boabe de soia, semințe de mac, orz, kale, alune, cartofi dulci și/sau semințe de floarea soarelui.

Deși masa nu a îndeplinit neapărat toate nevoile de micronutrienți ale unui astronaut de sex masculin - pot fi necesare suplimente - a fost cea mai bună produsă din cercetare.

„Am realizat modelări care pot identifica cel mai bun amestec de culturi în condițiile unor constrângeri nutriționale date. Constrângerile noastre au fost

1) aprovizionare suficientă cu nutriție, adică grăsimi/proteine/carbohidrați plus vitamine etc.;

2) limita de calorii (fără exces de greutate);

3) limita de greutate a alimentelor (nimeni nu poate mânca 5 kg pe zi).

4) apă necesară creșterii plantelor;

5) îngrășăminte; etc”l.

Pentru a se asigura că astronauții vor fi fericiți să mănânce masa, cercetătorii au gustat-o împreună cu oamenii de aici, pe Pământ. Mulți s-au întors pentru a doua porții, iar unul i-a dat o recenzie extraordinară.

Hrana pentru femeile astronaute

Mâncarea creată aici a fost dezvoltată special cu astronauții bărbați în minte. Cercetătorii spun că, în viitor, vor folosi o metodă similară pentru a dezvolta una pentru femeile astronaute.

„Am folosit date despre astronauții bărbați pentru că erau disponibili. Sunt sigur că acest lucru este valabil și pentru femeile astronauțe. Ne-ar fi ușor să modelăm cea mai bună mâncare pentru femeile astronauțe; întrebarea unei zile”, ne-a spus Hassel.

Sursa: ACS Food Science & Technology 'Modeling of Space Crop-Based Dishes for Optimal Nutrient Delivery to Astronauts and Beyond on Earth’

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2